REZULTATI MEĐUNARODNE OCENE KVALITETA MEDA

Ocenjivačka komisija u sastavu:
Prof.dr. Miroslav Ćirković
Prof. dr. Jovanka Popov Raljić
Prof.dr. Djordje Okanović
je sav med koji je prošao laboratorijsku kontrolu (ukupno 46 uzoraka) ocenila senzorski bodujući: Izgled i čistoću, miris, boju, ukus i teksturu.
Medovi su ocenjivani po vrsti meda i tamo gde je bilo pet i više uzoraka, odredjen je šampion grupe.
Opšti zaključak komisije je da su dostavljeni uzorci meda, visokog kvaliteta, što pokazuje i podatak da su svi medovi dobili neku od medalja.
Šteta je što nije bilo više uzoraka medova medljikovca, meda od badema i uljane repice i lipe, jer su dostavljeni uzorci tih medova kod senzorske kontrole pokazali vrhunski kvalitet i svojstva.
S obzirom da se radi o prvom ovakvom takmičenju u Srbiji, organizator i ocenjivačka komisija su izuzetno zadovoljni brojem pristiglih uzoraka iz Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.
Još jednom je kroz ovo medjunarodno takmičenje pokazano i dokazano, da Srbija, ali i ceo region mogu da sakupe med vrhunskog kvaliteta i za potrošače med vrhunskih svojstava.
Sticajem okolnosti, kada je ra]ena senzorska ocena naših takmičarskih medova, u Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad” stigla je izvesna količina meda, koje pune različiti dobavljači, koja je skupljena sa različitih tezgi i rafova prodavnica, kao standardna procedura inspekcije. Već prve senzorske analize tog meda, ukazuju da su u pitanju značajnije lošija svojstva meda, nego kod takmičarskih medova.
Svi učesnici takmičenja, biće blagovremeno obavešteni o tačnom datumu i vremenu dodele priznanja.
U prilogu se nalaze tabele sa ocenama dobijenim senzorskom analizom.
Izvinjavamo se gospodi Veroljubu Jeličiću i Milošu Staniću zbog greške u vezi sa osvojenim medaljama na spisku senzorike – suncokret, a koja je sada ispravljena.
0 komentara

Ostavite komentar

Želite da učestvuje u diskusiji?
Slobodno se pridružite.

Leave a Reply