PREDSTOJE NOVI KONKURSI

Dana 07.03.2018. godine predstavnik Inovativnog klastera „Panonska pčela“, posetio je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i sa gospodinom Mladenom Petkovićem, pomoćnikom pokrajinskog sekretara razgovarao o problemima i stanju u pčelarstvu. Gospodin Petković je najavio da će krajem marta meseca biti raspisan konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku opreme za pčelarstvo i pčele.

Predstavnik klastera je preneo želju pčelara da se sredstvima konkursa mogu nabaviti voštane satne osnove i kontejneri za košnice. Ostalo je da se razmotri mogućnost da se uključe i satne osnove u program konkursa, jer one ne spadaju u opremu, već u potrošni materijal.

Predstavnik klastera je tražio da kod dodele podsticajnih sredstava za mlade poljoprivrednike, mladi pčelari mogu nabaviti sve ono što je na listi, kada je u pitanju konkurs za nabavku opreme za pčelarstvo. Očekuje se da taj predlog bude usvojen.

Razgovarano je i vezano za pilot projekat uvodjenja pašnog katastra u Banatu. Sekretarijat podržava ovaj projekat, ali uspeh tog projekta pre svega zavisi od udruženja pčelara u Banatu. Predvidjeno je da svako Udruženje nabavi pašni katastar za prostor koji pokriva to Udruženje. Očekuje se pomoć i Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, jer definisanjem pašnog katastra u Banatu, uradiće se nešto što će usvajanjem Nacionalnog pčelarskog programa, biti neminovno. Ostaje da se vidi koliko su pčelari jedinstveni u rešavanju, blago rečeno „haosa“ koji vlada na poljima Banata u periodu cvetanja suncokreta.

Predstavnik Inovativnog klastera „Panonska pčela“ izneo je nameru da klaster na predstojećem konkursu prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija, konkuriše sa projektom Panonska pčela dva. Konceept projekta, kada je u pitanju naša strana je osnivanje Regionalnog centra za istraživanje i razvoj pčelarstva na Fruškoj Gori. Predstavnik klastera je preneo veliku zainteresovanost partnera iz Hrvatske, ali i mogućih partnera sa srpske strane. Iskazana je zainteresovanost Sekretarijata za ovaj projekat, a koja će uloga Sekretarijata biti znaće se za dvadesetak dana, kada budu formirana partnerstva.

Još jednom je potvrdjena dobra saradnja Inovativnog klastera „Panonska pčela“ i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, što svakako doprinosi da se sredstva koja ova institucija opredeljuje za pčelare upotrebe na kvalitetan način i doprinesu razvoju pčelarstva u Vojvodini.

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da učestvuje u diskusiji?
Slobodno se pridružite.

Leave a Reply