Pčelari iz Banata sve aktivniji u unapređenju pčelarstva

Pčelara u Banatu ima više, nego zajedno pčelara u Bačkoj i Sremu, pa svaka njihova aktivnost ima veliki značaja u razvoju pčelarstva u Vojvodini i Srbiji. Pčelari iz Lazareva na čelu sa izuzetnom pčelarkom Anicom Batinić, osnovali su pčelarsku zadrugu ,,Banatski cvet“ i već su konkurisali za dobijanje opreme za punionicu meda. Zadruga je predstavljena i na 50. jubilarnom sajmu turizma u Novom Sadu.

 

Banat baštini dugu i uspešnu tradiciji zadrugarstva u pčelarstvu i nova zadruga pruža zaista lepu perspektivu pčelarima u Banatu. Očekuje će da zadruga kroz predati projekat dobije opremu za punionicu meda, što bi bilo značajno, kako za članove zadruge, tako i za druge pčelare. Ta punionica dobija još više na značaju imajući u vidu da se uskoro očekuje Rešenje o prihvatanju elaborata za zaštitu geografskog imena ,,Banatski suncokretov med“. Dobijanje zaštite geografskog imena, svi pčelari koji žele da koriste tu oznaku, moraće svoje tegle da pune medom u punionici koja se nalazi u Banatu.

 

Dana 28.09.2017. održan je sajam poljoprivrede u Jaši Tomiću, gde su i pčelari uzeli učešća. Sajam je otvorio pokrajinski sekretar sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, gospodin Vuk Radojević, koji izuzetno ceni i podržava pčelarstvo u Vojvodini što su kroz razne mere koje sekretarijat preduzima veoma dobro osetili pčelari. Sekretarijat je imaosusret sa pčelarima i predstavnikom Inovativnog klastera Panonska pčela.

 

Dana, 07.10.2017. održan je prvi sajam pčelarske proizvodnje u organizaciji Društva pčelara Novi Bečej. Sajam je otvorio zamenik predsednika opštine Novi Bečej, koja podržava ovo društvo pčelara i koja im je obezbedila prostorije, kako bi im omogućila bolji rad.

 

U okviru te manifestacije održana je tribina na kojoj su nastupili predsednik Pčelarskog sveza Vojvodine, Radomir Vlačo, predsednik Udruženja pčelara iz Kikinde Saša Čolak i predsednik UO Inovativnog klastera Panonska pčela. Novi predsednik SPOV-a predstavio je i program rada i planove koji će dovesti SPOV na poziciju koju zaslužuje i koji će raditi na prepoznatljiv način u korist pčelara i pčelarstva u Vojvodini. Prisutni su dali bezrezervnu podršku, a očekivanja su da će se na predstojećem saboru pčelara i svih njihovih udruženja i društava iz Vovjodine postići jedinstvo, te da će SPOV biti prepoznatljiv lider koji kreira, zajedno sa udruženjima, konkretne projekte i programe. Saša Čolak kao dugogodišnji vrstan pčelar veoma je uspešno prezentovao svoju praksu u pčelarstvu. Hadži Zoran Jovanović je pre svega pohvalio organizatora manifestacije, sećajući se da je društvo osnovano pre oko tri godine. Trudom i radom, predsednik Ivice Stojšina još jednom je pokazao kako se radi i živi za pčelarstvo.

 

Predstavnik Inovativnog klastera Panonska pčela je u svoje lično ime dao podršku novom predsedniku SPOV-a gospodinu Radomiru Vlaču i društvu pčelara Novi Bečej i obećao pomoć u spremanju prostorija. Takođe, izrazio je nadu da će do početka nove pčelarske godine sva pčelarska društva i udruženja dobiti prostorije za rad i da će kroz podršku Pokrajinske Vlade dobiti i infomatičku opremu. Skrenuo je pažnju i na to da je neodrživo da mesto sa 10-15000 stanovnika ima dva udruženja pčelara, te da je neophodno jedinstvo. Takođe je napomenuto, da svi registrovani pčelari treba da budu povezani sa društvima i udruženjima pčelara, pre svega jer će tako zajednički lakše rešavati problem u pčelarenju, ali i lakše dolaziti do podsticajnih sredstava u AP Vojvodini. Kao primer je naveo pomoć koju je Sekretarijat za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo, preko inovativnog klastera Panonska pčela, pružio 2015. godine, kada je došlo do katastrofalnog trovanja pčela u Banatu. Samo pčelari, koji su imali registrovana poljoprivredna gazdinstva i koji su povezani u udruženja i društva pčelara, dobili su pomoć. Društva i udruženja sa područja na kojima su otrovane pčele su ažurno i kvalitetno obezbedila neophodnu dokumentaciju, koja je apsolutno sprečila bilo koju zloupotrebu. Razgovor pčelara i gostiju je nastavljen na ručku, koji je domaćin svojim trudom obezbedio.

 

Ako se svemu ovome doda manifestacija pčelarstva u Melencima i drugim mestima Banata, koja je svake godine veća i bolja, a postala je međunarodna, zaista se može sa pravom zaključiti, da su pčelari Banata sve aktivniji i konkretniji u unapređenju pčelarske proizvodnje.

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da učestvuje u diskusiji?
Slobodno se pridružite.

Leave a Reply