ODRŽANA SKUPŠTINA UDRUŽENJA PČELARA IZ TORDE

Ovi meseci, kada praktično nema posla u pčelinjacima, udruženja pčelara koriste da organizuju skupštine, na kojima predstavljaju svoje rezultate u prethodnom periodu i planove za tekuću, 2018. godinu.

 

Predstavnici Inovativnog klastera „Panonska pčela“ su se odazvali pozivu i 26. januara 2018. su prisustvovali redovnoj skupštini Udruženja pčelara u Tordi.

 

Pre skupštine je održan sastanak, kojim je predsedavao predsednik Pčelarskog saveza Vojvodine, Radomir Vlačo i njegov savetnik Saša Čolak, koji je predsednik Udruženja pčelara u Kikindi. Cilj ovog sastanka je želja SPOV-a da se aktivnije uključi u rad Udruženja pčelara iz Vojvodine, a posebno ona udruženja, koja su i pored zvanične registracije, u prethodnom periodu, bila nedovoljno aktivna.

 

Ovog puta razgovaralo se sa predstavnicima Udruženja pčelara iz Žitišta. Na žalost želja predstavnika Pčelarskog saveza Vojvodine, da se utvrde i otklone uzroci, koji onemogućavaju kvalitetniji rad Udruženja pčelara u Žitištu, nije urodio plodom. Pčelari iz Žitišta, prisutni u Tordi, ali i svi ostali pčelari i udruženja, koja se nalaze na teritoriji Opštine Žitište, su doneli odluku, da se sastanu bez učešća bilo koga sa strane i da otklone medjusobne razmirice, a sve sa ciljem da se doprinese sveukupnom razvoju pčelarstva na teritoriji Opštine Žitište.

 

Bez obzira što je ova rasprava bila povremeno i neprijatna, dobro je da se pokrenulo pitanje povezivanja pčelara sa udruženjima, jer ne postoji razlog da pčelari regulatorno pčelare, a da ne budu deo nekog udruženja. Posle ove rasprave, zvanično je počela sednica skupštine Udruženja pčelara iz Torde i potpredsednik udruženja Lazar Dekanj Vilmoš  je vrlo sažeto izneo rezultate rada u 2017. godini, a predsednik Nadzornog odbora je konstatovao da nepravilnosti u radu udruženja, nije bilo.

 

Dodeljena su priznanja i zahvalnice, svima, koji su u prethodnom periodu pomogli rad udruženja. Treba posebno istaći Mesnu zajednicu Torda, na čelu sa gospodinom Dobai Janošem, bez čije pomoći se ne bi mogla ni ova skupština održati.

U sali Doma kulture na skupštini su bili, sem pčelara iz Torde i pčelari iz okolnih mesta i Zrenjanina.

 

Kao deo skupštine, gospodin Balint ­­­­­­­­­­­­­­­­Janoš, izuzetni pčelar (ima oko 800 košnica) iz Mužlje, održao je veoma interesantno predavanje pod nazivom: „Racionalizacija u pčelarstvu“. U predavanju je izneo svoja iskustva dobre pčelarske prakse, ali i iskustva pčelara i pčelarskih stručnjaka iz Madjarske, sa kojima gospodin Balint ima dobru i stalnu saradnju.

Opšti je utisak, da je predavanje bilo veoma kvalitetno i izuzetno korisno, posebno za mlade pčelare, koji tek započinju svoje pčelarenje.

 

Predstavnik Inovativnog klastera „Panonska pčela“ se na molbu organizatora skupštine, obratio prisutnim pčelarima. Upoznao ih je na moguće izvore dobijanja podsticajnih sredstava za razvoj pčelarstva u Vojvodini. I pored toga, što je u 2017. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, podelio pčelarima preko 15.000.000 dinara, predstavnik klastera je ukazao na nedovoljno angažovanje na dobijanju sredstava iz IPA fondova EU, a u okviru prekogranične saradnje Srbija – Rumunija. Tu je posebno istakao nedovoljno angažovanje pčelarskih udruženja i lokalnih samouprava Vršca i Kikinde, koji imaju i najveće kapacitete za pripremu i realizaciju takvih projekata.

 

Predstavnik klastera je ukazao i na Fond za podsticaj poljoprivrede, koji je osnovala Vlada Republike Madjarske. O tom fondu se malo zna, ali postoji nekoliko pčelara, koji su dobili značajna sredstva za nabavku pčelarske opreme. Kancelarija Inovativnog klastera „Panonska pčela“ je otvorena za sve pčelare i pčelarska udruženja, za svaki vid pomoći oko pripreme dokumentacije za dobijanje podsticajnih sredstava, bez bilo kakve nadoknade.

Druženje u predivnoj sali Doma kulture u Tordi, uz ljubazne i gostoprimljive domaćine, završena je u prijateljskom razgovoru, uz ukusno pripremljenu večeru.

 

Za očekivati je da će udruženja pčelara u Vojvodini shvatiti značaj uključivanja u rad Saveza pčelarskih organizacija, a od Saveza se očekuje jasna i konkretnija pomoć udruženjima, bez previše obećanja, koja se ne mogu realizovati. Pčelari će veoma brzo prepoznati značaj udruživanja, kako u mesna i opštinska udruženja i društva pčelara, tako u Pčelarski savez Vojvodine, ali samo ako vide konkretne i jasne rezulte.

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da učestvuje u diskusiji?
Slobodno se pridružite.

Leave a Reply