MEĐUNARODNA OCENA KVALITETA MEDA

Konačno je zaključen prijem uzoraka meda za ocenu kvaliteta, jer je interesovanje prevazišlo i najoptimističnija očekivanja.

Ukupno je stiglo 50 uzoraka meda i preovlađuje lipov, bagremov, suncokretov i livadski med. Uzorci su stigli iz Hrvatske zahvaljujući i saradnji sa klasterom “Roj” iz Osijeka, iz Makedonije i Bosne i Hercegovine. Stigli su i uzorci meda iz svih krajeva Srbije i česta je bila primedba da je informacija za ocenjivanje kvaliteta meda kasno stigla do pčelara. Ipak organizatori su vise nego zadovoljni s obzirom da se radi o Prvoj medjunarodnoj oceni kvaliteta meda, u kojoj je uključena i senzorska kontrola meda.

Svi pristigli uzorci meda bili su podvrgnuti labaratorijskoj kontroli u Naučnom institutu za veterinarstvo “Novi Sad”, bez kojeg sasvim sigurno ovo takmičenje ne bi imalo odličan kvalitet. Od pristiglih uzoraka, samo jedan nije prošao, jer je imao povećan HMF, što se tumači kao greška prilikom dekristalizacije.

Labaratorijska analiza velikog broja različitih vrsta meda nameće da se rezultati, ali i rezultati nekih drugih ne tipičnih ispitivanja (radijacija, pesticidi i sl.) budu sadržaj jedne brošure.

Posle brošure “Kvalitet meda u prometu”, koja je realizovana uz podršku Naučnog instituta za veterinarstvo “Novi Sad”, 2014. godine, ovo bi bila druga brošura značajna i za pčelare i za nauku. Predstoji senzorska analiza i ocena koju će realizovati vrhunski akreditovani stručnjaci: prof. dr Miroslav Ćirković, prof. dr Djorde Okanović i prof. dr Jovanka Popović Raljić.

Svedoci smo da su upravo novine pune tekstova o tome, kako je jedan poznati trgovački lanac prodavao med, koji je upravo pao na senzorskoj analizi. To je još jedan razlog da i odkupljivači obrate pažnju na senzoriku, jer se konačno med i skuplja zbog kupaca. Kupce prvenstveno mora da zadovolji miris, ukus i boja meda i da ima poverenje kako u pčelarstvo, tako i onoga, koji med pakuje.

S obzirom da je prijem pomeren za skoro 20 dana, proglašenje rezultata i pobednika za najbolje medove, očekuje se 17. novembra 2017. u holu Vlade AP Vojvodine.

Ova Medjunarodna ocena kvaliteta meda dobila je i svoj projektni naziv “Kvalitetom do novih tržišta”, jer samo kvalitetom možemo zadovoljiti naše, ali i inostrane kupce.

Na prikladnoj svečanosti, uz kulturno-umetnički program ansambla “Veliko kolo”, u holu Vlade AP Vojvodine, biće svim pčelarima uručeni specijalno dizajnirani sertifikati sa naznačenim brojem dobijenih bodova i specijalnom markicom, koja označava u kojem je rangu taj broj bodova (zlatna, srebrna, bronzana ili bez markice). Svi pčelari koji budu ocenjeni zlatnim, srebrnim ili bronzanim brojem bodova, dobiće originalne plakete, a šampioni pojedinih grupa izuzetno lepo dizajnirane keramičke pehare. Biće tu i nagrada sponzora, a posebno značajno će biti uručivanje po prvi put specijalne gramate za trajni doprinos razvoju pčelarstva u Srbiji, koja nosi naziv našeg viđenog pčelara Žive Đuričina iz Vršca, koji nas je prerano napustio. Ove godine tu gramatu će dobiti akademik Dragan Škorić, svetski stručnjak za suncokret. Suncokret predstavlja najznačajniju pčelinju pašu i koji je poslednjih godina spašavao pčele, nesebično dajući im svoj nektar.

Dodela sertifikata i priznanja biće snažno podržana od strane medija, a sve u slavu pčela i pčelarstva.

Dogovorom Naučnog instituta za veterinarstvo “Novi Sad” i Inovativnog klastera “Panonska pčela”, preostali med, posle kontrole i ocene biće doniran u humanitarne svrhe.

Postoji ideja da se od dela meda, koji je preostao napravi u nekom zabavištu ili osnovnoj školi napravi “medeni doručak”, kako bi se deca od malena navikla na med i od roditelja tražila da im kupe med, umesto drugih manje korisnih i manje zdravih namaza.

Organizator ove prve Medjunarodne ocene kvaliteta meda i uz zaista, ogromnu pomoć i podršku Naučnog instituta za veterinarstvo “Novi Sad” nisu očekivali ovako veliku zainteresovanost pčelara. Treba napomenuti i podršku ovoj manifestaciji, ali i projektu “Kvalitetom do novih tržišta”, koju pruža Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, kao i Gradsko veće za privredu, na čijem čelu je gospodin Milorad Radojević.

O svemu ovome, svakako ne bi se znalo na tako transparentni način, da manifestacija nema medijske pokrovitelje list “Poljoprivrednik” i časopis “Atar”.

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da učestvuje u diskusiji?
Slobodno se pridružite.

Leave a Reply